torstai 24. helmikuuta 2011

Asiaa ruoasta

Ruoka on nyt tapetilla monessa suhteessa. Tämä on lukemisen arvoinen artikkeli. (Tosin Taloussanomia kannattaa muutenkin seurata.) Lehtijutussa on typerä otsikko. Ei meille syötetä mitään sontaa, vaan me suostutaan syömään sitä. Pidän itseäni vähän-valveutuneena syöjänä, ei paljoa, mutta vähän.

Englannissa luomutarjonta oli jo silloin neljä vuotta sitten aivan eri maailmasta kuin Suomen, joten joidenkin ruokien suhteen piti ottaa aikamoista takapakkia Suomeen tullessa.

Kaupassa voi äänestää kukkarollaan. Mutta en tiedä, kenelle sen kertoisin, että mitä haluaisin ostaa suomalaisen maatiaiskanan munia ja lihaa. Ei niitä ole tarjolla.

Munat ostan aina luomuna, niissä on minun mielestäni vissi ero. Sen sijaan maidossa ja jogurtissa en huomaa eroa, mutta niitäkin nyt luomuna ostetaan. Huima ero oli englantilaisen ja suomalaisen maidon erolla. Olen ajatellut, että voisiko suomalainen maito olla muutenkin niin puhdasta, että minun suu ei maista eroa. En tiedä.

Sen sijaan appelsiinimehussa ero on valtava. Luomuappelsiinimehu on IHANAA! Ja mansikoissa. Söin luomumansikkakakkua ja mansikoita joskus lähemmäs 10 vuotta sitten ekan kerran. Se oli TAIVAALLISTA! Minä en edes pidä ei-luomuista mansikoista, paitsi hillossa.

Hullua on se, että meillä ei juurikaan syödä valmisruokaa, mutta eniten sitä joutuu välttelemään lounaspaikoissa. Ei kovin paljoa syödä valmisruokia kotona, töihin saatan ostaa keittoa, jos valmista ruokaa ei ole. Muutaman kerran kuukaudessa. Sitten syödään lasipurkista valmista kormakastiketta joskus ja ehkä jotain muuta. Mutta työpaikan ja etenkin koulun ruokalassa saa väistellä kuvottavia eineslihapullia, makkaraa ja ties mitä. Kyllä minä ymmärrän, että kouluruoka on niin halpaa, että ei se voi mitään kunnollista aina olla, jos haluaa muutakin kuin kotimaisia juureksia. Mutta silloin itkuttaa, jos ei ole edes mitään hyvää keittoa vaihtoehtona.

Ei minusta ruoka ole kallista, sitähän saa rahalla. Minä nautin hyvästä ruoasta ja kyllä se saa maksaakin!

Haastan kaikki syömään tänäänkin hyvää, kotitekoista ruokaa. Minä syön eiliset jauhelihakastikkeen jämät.

2 kommenttia:

 1. Hyvähyvähyvä!
  Eilen tuli telkkarista mielenkiintoinen ohjelma (joku ranskalainen kanava) siitä, kuinka ranskalainen ruokakulttuuri (?!) on valittu viime vuoden puolella yhdeksi Unescon ainettomien asioiden (?)/ kulttuurin maailmanperintökohteeksi.

  Mielenkiintoisia perusteita (mm. ei juuri lainkaan eineksiä, ruoka tehdään kotona itse, ruokailutapa jne jne).

  VastaaPoista
 2. Moi!

  En tiedä huomasitko viime viikonlopun keskisuomalaisesta pientä ilmoitusta, että kangasniemelle on avattu suoramyyntitila, josta saa ylämaankarjan lihaa. Kävin siellä lauantaina avajaisissa ja voin kehua. Elukat syövät vain heinää ja talvisin kuivattua heinää, eli täysin luomulihaa, sitä ei kuitenkaan voida myydä luomuna, koska teurastamolla (roinila) ei ole luomustatusta. Kannattaa käydä katsomassa. Lapsetkin pääsevät keväämmällä halimaan vasikoita.

  www.pienikangas.fi

  -Tatjuska-

  VastaaPoista

Kiitos, kun ilahdutat minua viestilläsi. Pienikin merkintä tuo ison ilon.