sunnuntai 26. syyskuuta 2010

kakku ja porkkanoita

Torstaista lauantaihin olimme miehen kanssa Savossa. Minua oli pyydetty tuomaan juustokakku tullessani ja hyvin mieluusti sen veinkin. Kakkujen tekeminen on kovin kivaa, mutta emme tietenkään pysty kahdestaan valtavia määriä kakkuja syömään.

Suu söis, vatsa vetäis, vaan ei kestä hienot sääret!

Kinuskikissan sivuilta löytyi herkullisen kuuloinen ohje: suklainen sitruunajuustokakku. Viimemmäksi kyseiseen kyläpaikkaan vein appelsiini-valkosuklaakakun, joka oli hyvä sekin, mutta ajattelin, että tämä sitruuna voisi olla hiukan raikkaampi. Tein tällä kertaa kakun aivan ohjeen mukaan. Jäin ehkä kaipaamaan vähän lisää sitruunaa, joten ensi kerralla laitan myös sitruunan kuorta mukaan. Pohjan tein siis dominokekseistä, kello oli kakun teon aikaan aika paljon, joten en viitsinyt koko yötä valvoa brownies-pohjan takia. Kovin raikas kakusta ei siis tullut päällä olleen suklaakerroksen ansiosta. Se oli siis koostumukseltaan ja maualtaan aika lähellä jacky- tms vanukkaita. Tiedänpähän siis miten sellainenkin tehdään, jos pitää lapsia lahjoa.

Kakkujen koristelu ei ole minun heiniäni. Pitäisi varmaan harjoitella sitäkin. Jää tarjoilu vähän kuin puoleen väliin, kun ei ole viimeistelty. Tässä kakussa minulle kävi vielä niin, että suklaakiille valui täytteen ohi ja itse asiassa koko vuoasta ulos jääkaappiin. Onneksi ei tullut aivan kauhea sotku. Niinpä piti kiille tehdä kahteen kertaan ja kakussa on noin 1,5-kertainen kiille. No, ehkä päällinen ei kaipaa koristelua, mutta olisi hyvä opetella muutama kikka noiden sivujen siistimiseksi.

Savossa tapasin monta ystävää ja pitkän liudan heidän lapsiaan. Lisäksi kävin shoppailemassa, mitä en ole kovin ehtinyt Jyväskylässä tehdä. Kävin parilla kirpparilla, uudessa askartelukaupassa (jonka omistaja ei kuulemma osaa askarrella, kauankohan on kauppa pystyssä?!), luomukaupassa ja kiinalaisessa syömässä. Ja tietenkin parissakin paikassa teekupposella. Prisman yhteydessä oleva kahvila oli loistava! Tarjonta laaja (sekä suolaista että makeaa) ja hyvin huokea: esimerkiksi kakkupalat maksoivat 2,50 euroa! Söin voisilmäpullan ja ainakin se oli erinomainen.

Siskon lapset olivat täällä viime yön ja tänään lounaan jälkeen kävimme viljelypalstalla keräilemässä vähän perunoita ja kukkia sekä nostin loput porkkanat mukaan. Nyt ne ovat parvekkeella kuivumassa, paitsi ne ensimmäiset, joista tein jo porkkanalaatikkoa. Meillä ei ole tässä talossa minkäänlaista kellaria, joten melkein kaikki porkkanat on pakko käsitellä jotenkin pakastimeen tms. Mutta samahan tuo on tehdä joulun laatikoita jo valmiiksi. Tein ensin pari riisillä ja seuraavat teen ilman riisiä. Ja koska oli niin mukava fiilis, niin päätin avata Ween maan wiljaa -markkinoilta ostamani karpaloglögin. Ostin yhdeltä mieheltä mustaviinimarjamehua sitä varten, että teen siitä glögiä (minä en muuten välitä viinimarjamehusta...), niin kauppamies kun oli, niin möi tuon valmiin glöginkin. Kaipaa vähän inkivääriä tämä glögi, mutta muuten ihan ok.

Jotta olisi jotain vähän syksyimpääkin, niin uunissa on myös omenahyvvee. Vaikka katsoinkin valmiiden vaniljakastikkeiden kyljestä, että niissä on enemmän vanilja-aromia kuin vaniljaa, niin otin sellaisen silti. Luin juuri, että ihmiset ovat niin tottuneita keinotekoisen vanilja-aromin makuun, että pitävät sitä oikeana vaniljan makuna eivätkä oikeaa vaniljaa. Aika hullua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun ilahdutat minua viestilläsi. Pienikin merkintä tuo ison ilon.