tiistai 19. lokakuuta 2010

Valoa kansalle, joka pimeydessä vaeltaa

Tunnustan. Meillä ei ole yhtäkään energiansäästölamppua. Aluksi minua epäilytti energiansäästölamppujen sisältämä elohopea, mutta asia on selitetty niin, että sähköntuotannossa (siinä erotuksessa, miten paljon enemmän tarvitaan sähköä hehkulampun käyttämiseen verrattuna energiansäästölampun käyttämiseen) syntyy enemmän elohopeaa kuin mitä lampuissa on. Myös lamppujen varastoiminen ja kuljetus käytön jälkeen kuulostaa kovin epäkäytännölliseltä. Mutta jos kerta viisaat sanovat, niin kai se sitten niin on.

Asialla on siis sekin kääntöpuoli, että enhän minä ole tosin ostanut hehkulamppujakaan miesmuistiin tuota yhtä keittiön liesituulettimen kynttilälamppua lukuunottamatta. Koska energiansäästölampun valmistamiseen menee viisi kertaa enemmän enrgiaa kuin hehkulampun, ympäristön nimissä ei kannata tehdä hutiostoksia. Osa lampuista on sellaisia, että niiden syttyminen kestää aika kauan. Esimerkiksi olen käynyt vessoissa, joissa valo ei ole ehtinyt kunnolla syttyä, kun olen tullut jo ulos. Sellaista lamppua en halua ostaa. Silloin voisi alkaa mielestäni käyttää vaikka päreitä. Mutta kun missään ei ole tarkkaan kerrottu, mitkä lamput ovat hyviä ja mitkä huonoja. Sen olen sentään jo selvittänyt, että millaiset lumen-määrät vastaavat mitäkin watteja (430 lumenia vastaa 40 wattia ja 710 lumenia vastaa 60 wattia).

Lähikaupassa siis tarkkailin liesituulettimeen sopivia lamppuja. Energiansäästölamppu maksoi jotain 7-8 euroa ja kun en voinut tietää, millainen olisi hyvä, niin ostin tutun hehkulampun.

Joku voi ihmetellä tätä tarkkaa pohdintaa lampun hankinnasta. Mutta eikö kyse ole aika pitkän ajan ostoksista? Hehkulamppujen käyttöiäksi sanotaan 1000 tuntia, eli noin vuosi. Mutta meillä ei siis ole vuoden aikana yhtäkään omaa (liesituulettimen lamppu oli jo asunnossa) hehkulamppua uusittu (ja olivathan toki lamput valaisimissa ennen kuin tähän muutettiin. ) Eli ehkä hehkulamppuni kestävät ainakin sen pari vuotta. Ja energiansäästölämppujen luvataan kestävän jopa 15 kertaa pidempään, eli samaa valoa olisi katseltava melkein eläkeikään saakka. Toivottavasti tästä nyt kuultaa läpi skeptisyys, en nimittäin alkuunkaan usko, että lamppu kestäisi kolmeakymmentä vuotta.

Voisikohan joku muuten kertoa, paljonko kotinne sähkölaskut ovat pienentyneet energiansäästölamppuihin siirtymisen vuoksi?

(Tarkastelin muuten vielä tarkemmin kotimme valaisimia. Aivan tavallisia, normaalikokoisia 40 watin hehkulamppuja meillä kahdessa valaisimessa: olohuoneen lattialampussa sekä työhuoneen kattovalossa. Keittiössä on omaa valoa halogeenispoteissa, olohuoneessa erikoisemmat hehkulamput, samoin makuuhuoneessa, jossa on isokupuinen lamppu, joka on osa valaisimen estetiikkaa, makuuhuoneen lattiavalaisimen lamput ovat ihan oudot, sirisevätkin vielä. Yhdessä pöytälampussa on kynttilähehkulamppu ja eteisen, vessan, kylppärin ja saunan valaisimet kuuluvat asuntoon.)

Mutta nyt siis olen alkanut tutkia lamppuasiaa ja seuraavana hankitaan sitten energiansäästölamppuja. Sitä ennen aion tutkia, että tarvitsenko tuota makuuhuoneen valaisinta varten varastoon hehkulamppuja. Valaisinten uusinta energiansäästön nimissä ei tunnu kovin järkevältä.

Lisää lampuista lampputiedosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun ilahdutat minua viestilläsi. Pienikin merkintä tuo ison ilon.