keskiviikko 29. kesäkuuta 2011

maailman menoa

En ole koskaan oikein ajatellut feminismiä. Nyt kun tuota Slut walk -tapahtumaa tunkee joka tuutista, niin muutamia ajatuksia on herännyt aihetta liipaten. Tuon lutkamarssin (onpa ällöttävä sana) tarkoituksena (yksi niistä tarkoituksista) on tuoda esiin naisen oikeus pukeutua miten haluaa ilman pelkoa tulla raiskatuksi. Minulle herää kysymys ajatuksen mielekkyydestä: onko naisen vaatetuksella jotain merkitystä raiskaukseen? Suomessa tutkimusten mukaan iso osa raiskauksista sattuu perhepiirissä, vähän vaikea uskoa, että rikollinen alkaa pahoinpidellä uhriaan tämän pukeutumisen vuoksi. Tai kun rikollinen hyökkää ohikulkevan lenkkeilijän tms kimppuun. Naisia raiskataan varmaan eniten sodissa, sielläkään tuskin uhri valikoituu vaatteiden perusteella.

Kenelläkään ei tietenkään ole oikeutta päättää pukeutumista toisen puolesta. Mutta toivoisin, että sekä miehet että naiset noudattaisivat hyviä tapoja pukeutumisen kanssa. Se tietenkin vaihtelee, mikä on kenenkin mielestä hyvätapaista, mutta jokaisen olisi hyvä tiedostaa, että pyllyvaon näkyminen teinitytöllä tai eläkeukolla tai kenen tahansa kalsareiden vilkkaminen on monelle tallaajalle kiusallista.

Sitä en ymmärrä, miksi raiskauksesta puhutaan seksuaalirikoksena. Se on väkivaltaa eikä sillä ole mitään tekemistä seksin kanssa.

Mutta siitä feminismistä. Minusta on hyvä, että vinksallaan olevia asioita korjataan siellä missä ne on pielessä. Maailman monista epäkohdista minä en tuohon jaksa lähteä mukaan. Ihmettelen vain, kun jossain naisten lehdissä höyrytään, miten monia paineita naisena elämisessä on "pitäisi olla sitä ja pitäisi olla tätä". Minulle ei ole tuollaista painostuskirjettä koskaan lähetetty enkä kukaan ole muutenkaan käskenyt. Ilmeisen monet elävät Suomessakin sellaisessa maailmassa, jossa mies on jotenkin "ylhäisempi". Kuulostaa hyvin kummalliselta tavalta ajatella, tajusin sen vasta aikuisuuden kynnyksellä, että tällaistakin on nyky-Suomessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun ilahdutat minua viestilläsi. Pienikin merkintä tuo ison ilon.