perjantai 30. elokuuta 2013

Nyt suututtaa, kun liippaa niin läheltä


Olen todella pettynyt hallituksen päätökseen kotihoidontuesta. Aivan kuin hallitus olisi unohtanut, että on olemassa muunlaisiakin vanhempia kuin terve ja kunnollinen keskiluokkainen pariskunta, joilla on suunnilleen yhtä isot tulot ja työaika yhdeksästä viiteen.

Kotihoidontukihan ei ole palkkiota mistään tehdystä suoritteesta. Sitä ei makseta vanhemmalle, koska tämä hoitaa lasta kotona, vaan se maksetaan perheelle, jonka lapsi ei ole kunnallisessa päivähoidossa. Eli tuki voidaan ohjata myös aamusta iltaan työskentelevän vanhemman tilille, vaikka tämä ei lasta hoitaisikaan (kunhan joku muu hoitaa).

Kun vanhempainvapaat päättyvät meidän perheessä kukaan ”ei jää kotiin” hoitamaan lasta ja silti lapsi hoidetaan kotona. Mies työskentelee vuorotyössä ja hänellä on useita vapaapäiviä peräkkäin. Noina vapaapäivinä minä jatkan opintojani ja työskentelen osa-aikaisena. Kotihoidontuki on tarkoitus ohjata minun tililleni, koska minulla on pienempi veroprosentti. Onko vaikutus meillä vain se, että puolet ajasta tuesta maksetaankin enemmän veroa vai pitääkö miehen tosiaan jäädä töistäkin pois?

Entä perheet, joissa toisen puolison tulot ovat vaikkapa 4 kertaa suuremmat kuin toisen? Entä perheet, joissa toinen on ilman työtä? Jos työtä ei todellakaan löydy (niin kuin monille ei löydy), niin tosiaanko toinen on työttömänä ja toinen töistä poissa kotihoidontuella? Entä perheet, joissa toinen ei vaan halua hoitaa lasta kotona? Entä perheet, joissa toinen on alkoholisti tai muulla tavoin hulttio eikä kykene huolehtimaan lapsesta? Entä perheet, joissa isovanhemmat hoitavat lasta? Tällaisia perheitä on tuhansia.

Ymmärrän, että työllisyys on saatava kasvuun, mutta tämä on huono keino siihen. Jokaista "ylimääräistä" töihin palaavaa naista kohden jää mies kotiin. Verotulot vähenevät, kun naiset tienaavat vähemmän. Toki osa niistä naisista, joilla ei muuten ole työtä, työllistyy pysyvämmin. Ja toki päiväkotien henkilökuntaa tarvitaan lisää, kun entistä suurempi osa pienistä lapsista viedään päivähoitoon. Rahaa säästyy myös siinä, että osa jää kotiin hoitamaan lapsia ilman kotihoidontukea. Pieni osa avopareista "eroaa". 

Ja olen hyvinkin sitä mieltä, että vanhemmuus on jaettava tasaisemmin. Tämä keino on siihenkin huono: pakko ei toimi ja samalla vaikeutetaan niiden perheiden elämää, joissa molemmat vanhemmat haluavat yhdistää työ- ja perhe-elämän.

1 kommentti:

Kiitos, kun ilahdutat minua viestilläsi. Pienikin merkintä tuo ison ilon.